Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Το παράλογο των εκλογών ...







Του ΦΩΝΤΑ ΧΗΤΑ

Τον Σεπτέμβρη του 2007, ο Κώστας Καραμανλής και οι συνεργάτες του, επινόησαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λίγο αφού η Ελλάδα προσπαθούσε να συνέλθει από τον όλεθρο των πυρκαγιών του Αυγούστου – κυρίως – στην Ηλεία, που άφησε πίσω του δεκάδες νεκρούς …

Αποδείχθηκε ότι ως επιλογή τακτικής ήταν μεν σωστή, αφού του έδωσε σχεδόν άνετα μια δεύτερη 4ετία στο πιάτο, πλην όμως η μετέπειτα ανάγνωση και εξέλιξη των πραγμάτων, κάθε άλλο παρά δικαίωσε τους εμπνευστές της. Δυο χρόνια μετά, οι ίδιοι, τα μάζευαν και δραπέτευαν από το πλοίο που βούλιαζε …

Τον Γενάρη του 2015, ο Αλέξης Τσίπρας που – παρεμπιμπτόντως – επιμόνως έχει αποφύγει να κριτικάρει τον πρώην πρωθυπουργό, από το 2009 μέχρι και σήμερα, εκλέχθηκε στο όνομα της αλλαγής πορείας στην μνημονιακή Ελλάδα.

Πέρα από τα συνθήματα και τα Μνημόνια που θα γινόταν σκόνη και θρύψαλα με ένα νόμο και ένα άρθρο, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ακριβώς θέλησε να κάνει η κυβέρνηση του ως τον περασμένο Ιούνη. Ήταν άλλωστε αυτή η ανακολουθία λόγων και πράξεων που οδήγησε σε … τοίχο και το περίφημο Δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, όπου ο λαός κλήθηκε να απαντήσει με ένα «Ναι» και ένα «Όχι», στα αδιέξοδα της πολιτικής πρακτικής του.

Η εξέλιξη γνωστή, στο θέατρο του παραλόγου που έζησε η χώρα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Οι μνημονιακοί του χτες, ψήφιζαν με τα δυο τους χέρια το 3ο και επαχθέστερο Μνημόνιο, σχηματίζοντας την κατάλληλη πλειοψηφία στη Βουλή μαζί με τον κύριο εκφραστή του αντιμνημονιακού αγώνα στη χώρα, πρωθυπουργού της πια, εκείνου δηλαδή που είχε βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του …

Κι αφού όλα έγιναν κατά τις επιταγές, διαπιστώθηκε και η αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας, αφορμή για να πάμε στις εκλογές της 20ής Σεπτέμβρη.

Αμφιβάλω αν, το εκλογικό σώμα, έχει ζήσει ανάλογο παράλογο προεκλογικό σκηνικό ως τώρα, στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας.

Ζητείται η ψήφος του ελληνικού λαού, από εκείνους που υποτίθεται διαφωνούν πολιτικά, αλλά που – πρόσφατα – ψήφισαν μαζί στη Βουλή το νέο Μνημόνιο, το οποίο και θα κληθούν να εφαρμόσουν την επαύριο των εκλογών, συνεργαζόμενοι μεταξύ τους. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο …

Ζητούμενο έγινε πλέον ποιος θα έχει το πάνω χέρι στο σχηματισμό κυβέρνησης, πως θα συμπληρωθεί η πολιτική της … τρίλιζα και όχι ασφαλώς η πρόταση διεξόδου από τον πλήρες αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα.

Γι αυτό και η απάθεια αλλά και σύγχιση του κόσμου είναι εμφανής, γι αυτό και σ’ αυτές τις εκλογές δεν διακυβεύεται κανένα μέλλον της χώρας, που έτσι κι αλλιώς βρίσκεται στη  εντατική …

Ως μέσο αποσυμπίεσης του κόσμου ενδεχομένως να λειτουργήσουν πρόσκαιρα. Γρήγορα όμως θα αποτελέσουν παρελθόν στη συνείδηση και την … τσέπη του, όταν και θα κληθεί αυτός για το λογαριασμό των επιλογών που προηγήθηκαν …