Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Το κύκνειο άσμα του Ελληνικού Αθλητισμού




Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη της στο Μηχανισμό Στήριξης της λεγόμενης «τρόικας» (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση), αναμφίβολα επηρεάζει σημαντικά και τον ελληνικό αθλητισμό.

Ήδη, οι σοβαρές επιπτώσεις της, είναι εμφανείς σε όλα τα επίπεδα και όλες τις εκφάνσεις του. Από τον επαγγελματικό αθλητισμό (ποδόσφαιρο, μπάσκετ), έως τον ερασιτεχνικό αθλητισμό των ολυμπιακών και μη αθλημάτων, αλλά και τις υποδομές (αθλητικές εγκαταστάσεις).

«Ασφαλώς και η κρίση έχει επηρεάσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όμως δουλέψαμε σκληρά για να διασφαλίσουμε έσοδα, από χορηγίες και τηλεοπτικά δικαιώματα», δηλώνει ο Πατρίκ Κομνηνός, γενικός διευθυντής της Super League.

Τα πράγματα έτσι έχουν, αφού το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου φιγουράρει στην πρώτη 10άδα της Ευρώπης, όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, πλην όμως αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

Το συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι (NOVA), θα πληρώσει συνολικά για τη φετινή σεζόν 55 εκατομμύρια ευρώ, (5 περισσότερα από πέρυσι) τη στιγμή που στην Πορτογαλία και την Πολωνία, τα σχετικά ποσά είναι λιγότερα (50 και 34 εκατομμύρια αντίστοιχα).

Η Ελλάδα, εδώ, υπολείπεται της Αγγλίας (1,2 δις ευρώ), της Ιταλίας (910 εκ.), της Γαλλίας (670 εκ.), της Ισπανίας (600 εκ.), της Γερμανίας (450 εκ.), της Τουρκίας (260 εκ.) και της Ολλανδίας (100 εκ.).

Το ελληνικό κράτος πάντως, κλείνει τη στρόφιγγα της κρατικής επιχορήγησης και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, μέσω του ΟΠΑΠ (Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου), με αφορμή τα κρούσματα βίας, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που συμφωνούν ότι, δεν μπορεί να επιχορηγείται ο επαγγελματικός αθλητισμός, με κρατικό χρήμα, τη στιγμή μάλιστα που γίνονται μεγάλες περικοπές στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι ομάδες που χρωστούν στο ελληνικό κράτος, ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές, για τις οποίες όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις έδειξαν ανοχή, αλλά και προσέτρεξαν σε σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που τελικά έμειναν  στα χαρτιά.

Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστες τις ίδιες τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ), κι αυτό γίνεται φανερό και λόγω των πολλών διοικητικών προβλημάτων που παρουσιάζουν μεγάλες ομάδες (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), αλλά και με βάση το μεταγραφικό «παζάρι» της φετινής περιόδου.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός τελευταία, εμφανίζεται να συζητά με Σαουδάραβες πρίγκηπες για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου, η ΑΕΚ με ιταλική εταιρεία διαχείρισης ρωσικών κεφαλαίων και στον ΠΑΟΚ, κατά καιρούς, παρουσιάζονται «επενδυτές» αμφιβόλου οικονομικής επιφάνειας.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι εξελίξεις, αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από, ομάδες, μέσα ενημέρωσης και φιλάθλους.

Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, μετά την εποχή του Σωκράτη Κόκκαλη, πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρινάκη και προς το παρόν δεν εμφανίζει οικονομικά προβλήματα, ποντάροντας προφανώς και στα έσοδα από τη συμμετοχή της ομάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ (15 εκ.). 

Φέτος, για τη σεζόν 2011-12 το συνολικό ποσό που διατέθηκε από τις ομάδες της ελληνικής Super League, άγγιξε μόλις τα 11 εκατομμύρια ευρώ, όταν την προηγούμενη περίοδο (2010-11) δαπανήθηκαν 20 εκ., το 2009-10, 35 εκ., το 2008-09 60 εκ. και το 2007-08 40 εκ. ευρώ.

Ο Παναθηναϊκός υποχρεώθηκε να πουλήσει τον Τζιμπρίλ Σισέ στη Λάτσιο (5,8 εκ.) και άφησε τον Ζιλμπέρο Σίλβα να γυρίσει στη Βραζιλία, ενώ η ΑΕΚ με τη σειρά της πούλησε τους Σεμπαστιάν Σάχα και Νάτσο Σκόκο, για 3 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, τα 11 εκ. που πήγαν φέτος σε μεταγραφές, είναι λιγότερα από εκείνα (20 εκ.) που δαπανήθηκαν στην Β’ Ιταλίας ...

Ακόμη και ο εμφανιζόμενος οικονομικά αυτάρκης Ολυμπιακός, βασίστηκε σε δανεισμούς παικτών, εκτός της απόκτησης των δικαιωμάτων του Βέλγου Κέβιν Μιραλάς και του Σέρβου Λιούμπομιρ Φέισα. Έστω κι έτσι όμως, δαπάνησε τα 8 από τα 11 συνολικά εκατομμύρια του φετινού μεταγραφικού παζαριού...

Τέλος, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι, τους τελευταίες μήνες το ελληνικό ποδόσφαιρο, βρίσκεται στη δίνη ενός τεραστίου σκανδάλου που έχει να κάνει με στημένους αγώνες και παράνομο στοιχηματισμό, με τις έρευνες και την απόδοση ευθυνών να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο μπάσκετ, που επίσης είναι επαγγελματικό στην Ελλάδα, δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. «Οι περισσότερες ομάδες της Α1 δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις χορηγίες έχουν μειωθεί, επηρεάζοντας σημαντικά τα οικονομικά των ομάδων», λέει ο Βασίλης Οικονομίδης, πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, του αντίστοιχο οργάνου με την ποδοσφαιρική Super League.

Εδώ, υπάρχουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός που την περασμένη σεζόν ξόδεψαν πάνω από 35 εκ. ευρώ για συμβόλαια των παικτών τους και τους χωρίζει μεγάλο χάσμα (όχι μόνον αγωνιστικό) από τις υπόλοιπες ομάδες.

Ακόμη κι έτσι όμως, ουδέποτε μέχρι τώρα τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και ο Ολυμπιακός έχουν ανακοινώσει θετικούς ισολογισμούς, με τους ιδιοκτήτες τους (αδελφοί Γιαννακόπουλοι και Αγγελόπουλοι αντίστοιχα), να ξοδεύουν τα χρήματα τους με στόχο όσο μεγαλύτερες διακρίσεις.



Καταρρέει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός



Αν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και μπάσκετ, τα οικονομικά προβλήματα έχουν να κάνουν και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους – επιχειρηματίες, στον υπόλοιπο ελληνικό αθλητισμό, που είναι ερασιτεχνικός, το πρόβλημα γίνεται οξύτερο.

Ο ελληνικός αθλητισμός έτσι όπως έφτασε στην κορύφωση του με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004), δεν υφίσταται πλέον.

Οι επιτυχίες και σπουδαίες μάλιστα, μπορεί ακόμη να μη λείπουν κυρίως στα αθλήματα του υγρού στίβου (γυναικεία υδατοσφαίριση, κολύμβηση, κωπηλασία),  πλην όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα.

Μετά τον αναξιοποίητο πλούτο που άφησαν πίσω τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας (κλειστές ολυμπιακές εγκαταστάσεις), ήλθε και η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα για να δρομολογήσει εξελίξεις καθόλου ελπιδοφόρες.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε κατά 40%, αλλά τα τελευταία νέα είναι ακόμη χειρότερα.

Πρόσφατα, ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, περιέκοψε κατά 52 εκ. ευρώ τον προϋπολογισμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με αποτέλεσμα οι φετινές επιχορηγήσεις των αθλητικών ομοσπονδιών να βρίσκονται στον αέρα, αφού τα 25 εκ. ευρώ αυτές αφορούσαν. Το «κούρεμα» αυτό, επιφέρει πλέον περικοπές της τάξης του 60% για φέτος!

«Είναι η επιβράβευση όσων χαρίσαμε στην Ελλάδα», τονίζει ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, πρόεδρος της πλέον πετυχημένης αθλητικής ομοσπονδίας (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας / Hellenic Swimming Federaton), gia to 2011.

«Ο αθλητισμός παίρνει μόλις το 0,2% του ετήσιου προϋπολογισμού της χώρας κι είναι ότι καλύτερο έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα. Της δίνει αξιοπρέπεια και οντότητα», καταλήγει ο ίδιος.

«Έτσι όπως πάμε θα κλείσουν 60-70 σωματεία. Θα αναγκαστούμε να απολύσουμε προπονητές που έχουν την ευθύνη προετοιμασίας των αθλητών μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας στίβου (ΣΕΓΑΣ) Βασίλης Σεβαστής.

Πολλές αθλητικές ομοσπονδίες ήδη, έχουν προχωρήσει σε αναστολή των αγωνιστικών τους δραστηριοτήτων, όπως η ποδηλασία, η γυμναστική και το πινγκ πονγκ. «Εμείς δεν θέλουμε να πάμε φυλακή. Μόνο όταν μπουν λεφτά στο ταμείο μας, θα κάνουμε αγώνες», λέει ο Μανώλης Κολυμπάδης πρόεδρος της ομοσπονδίας πινγκ πονγκ.

«Ο αθλητισμός αλλάζει με βίαιο τρόπο. Οδηγούμαστε σε ένα διαφορετικό μοντέλο και χωρίς χρόνο προσαρμογής», υπογραμμίζει με τη σειρά του ο Αχιλλέας Μαυρομάτης, πρόεδρος της ομοσπονδίας Βόλεϊ, που έχει αναστείλει προσωρινά την έναρξη των πρωταθλημάτων της.

Ο Πύρρος Δήμας, νυν πρόεδρος της ομοσπονδίας άρσης βαρών που σαν αθλητής κατέκτησε 3 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια και ένα χάλκινο, εντοπίζει το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο στον αθλητισμό, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. «Τελικά φαίνεται ότι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τους πήραν για να γίνει το μεγάλο φαγοπότι. Έκαναν μεγάλα έργα, τεράστια στάδια, χωρίς προγραμματισμό», λέει χαρακτηριστικά.

Ελάχιστους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η κατάσταση στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Στάδια και κολυμβητήρια κλείνουν λόγω αδυναμίας συντήρησης τους, αθλητικές ομοσπονδίες βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να περικόπτονται δραματικά, σωματεία φυτοζωούν ή διαλύονται, αθλητές υψηλών διακρίσεων, προβληματίζονται πλέον σφόδρα αν αξίζει να συνεχίσουν εις βάρος της επαγγελματικής πορείας και των σπουδών τους, η παραγωγική βάση στις υποδομές, μειώνεται με αυξητικούς ρυθμούς.

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, από την πλευρά του, προαναγγέλλει την παραίτηση του («δίνω στον εαυτό μου προθεσμία ως το τέλος Οκτωβρίου»), αν ισχύσει η απόφαση Σαχινίδη για περικοπή 52 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΓΓΑ.

Σ’ όλα αυτά, ο Σπύρος Καπράλος πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, , αντιπαρατάσσει την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα. «Ο ελληνικός αθλητισμός έχει συνηθίσει στις κρατικές επιχορηγήσεις και αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι τα χρήματα από τον ιδιωτικό τομέα είναι ο δρόμος για να πάει ο αθλητισμός μπροστά. Βέβαια στο υπάρχον κλίμα είναι πιο δύσκολο να βρεις χρήματα από χορηγίες, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να κινηθεί κάποιος έξυπνα», τονίζει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου