Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ιπποκόμοι και η άλλη ΑριστεράΤου Φώντα Χήτα

Είπε και ανακοίνωσε πολλά ενδιαφέροντα ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ρωτήθηκε, στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου και για τον Κώστα Καραμανλή. Απάντησε λιτά και προσπέρασε την … πεπονόφλουδα περί Προεδρίας της Δημοκρατίας …

Είχε την ευκαιρία πάντως να κάνει την αναφορά του για το τι ακριβώς σηματοδοτεί το ενδεχόμενο ο … Βούδας της Ραφήνας να επανακάμψει στην πολιτική σκηνή του τόπου, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν το έπραξε κι αυτός ξέρει το γιατί …

Μας δίνει έτσι την ευκαιρία να γυρίσουμε το ρολόι της πολιτικής ιστορίας πίσω, στην αρχή της Μεταπολίτευσης για παράδειγμα, ώστε να διαπιστώσουμε την κοινή συνισταμένη ως προς τον πολιτικό τρόπο αντιμετώπισης της Καραμανλικής Δεξιάς  από την Αριστερά, κυρίως τη λεγόμενη ανανεωτική, την πέραν των ορίων του – τότε – ΠΑΣΟΚ.

Συνισταμένη που αποδεικνύει ότι, αυτή η Αριστερά πάντοτε είχε πρόβλημα να τεθεί απέναντι στον γέρο Καραμανλή αρχικά και μετά από χρόνια στον ανεψιό του.

Τότε που, ο Μίκης Θεοδωράκης δήλωνε «Καραμανλής ή τανκς» στις εκλογές του ’74, το πραξικόπημα του ’67 χαρακτηριζόταν «στιγμιαίο» και τα «σταγονίδια» παρέμειναν σε όλο τον κρατικό μηχανισμό.

Τότε, που ο Λεωνίδας Κύρκος είχε πρόβλημα με τον Αντρέα και όχι με τα πανηγύρια του Καραμανλή με τον Ζισκάρ Ντ’ Εσταίν, για την ένταξη στην ΕΟΚ.

Τότε που ενοχλούσε η «κλοπή» των ιδεών και συνθημάτων της Αριστεράς, όχι όμως το ίδιο και το «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Τότε που ήταν προτιμητέα η συμμαχία με τον … διάολο, παρά η απλή αναλογική του 1989…

Σήμερα που, ο Αλέξης Τσίπρας και όχι μόνον, εξακολουθεί να εθελοτυφλεί για το ρόλο του Κώστα Καραμανλή και την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων του στην εκδήλωση της κρίσης το 2008 και την έκρηξη της το 2009.

Σήμερα που, αποσιωπώνται κρίσιμα δεδομένα, αποκρύπτονται συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές και εμφανίζεται η χρεοκοπία της χώρας και η δυστυχία της κοινωνίας μας να έχουν αφετηρία προερχόμενη από πολιτική λοβοτομή μετά το 2009…

Πιθανόν η επικοινωνιακή προσέγγιση της διαμορφούμενης πολιτικής κατάστασης να επηρεάζει την έκφραση  λόγου στον  ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζεται για την διακυβέρνηση της χώρας.

Εθνικό, Πατριωτικό, Δημοκρατικό και Προοδευτικό  Μέτωπο όμως δημιουργείται και σφυρηλατείται, απέναντι στους ιπποκόμους του νεοφιλελευθερισμού,  όταν ο λόγος σου είναι ευθύς και  η ανάγνωση της πολιτικής ιστορίας γίνεται χωρίς υστερόγραφα και υπεκφυγές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου